Canada Algemeen

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is Canada in oppervlakte het grootste land ter wereld. Het land strekt zich uit van de 42e graad noorderbreedte, de grens met de Verenigde Staten, tot de eilanden in de Noordelijke IJszee rond de Noordpool over een afstand van ongeveer 5000 km. In de breedte is Canada bij de grens met de VS zo’n 4500 km lang, van de Atlantische Oceaan tot de Stille Oceaan. In het noorden is Canada van Newfoundland in het uiterste oosten tot de grens met Alaska (VS) in het uiterste westen zo’n 7800 km lang. Het hele gebied beslaat bijna tien miljoen vierkante km. Canada grenst in het zuiden en westen aan de Verenigde Staten. Het grootste deel van Canada is omgeven door water en zeeën.

Belangrijke watergebieden in het oosten zijn de Hudson baai en de Sint Laurens-rivier, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Grote binnenmeren zijn het Eriemeer, Ontariomeer en Huronmeer in Ontario, Winnipegmeer in Manitoba en de Fraser-rivier en Strait of Georgia tussen het vasteland en Vancouver-eiland in British Columbia. In het westen ligt het Canadese deel van de Noordamerikaanse Rocky Mountains. Het centrale deel van Canada bestaat voornamelijk uit vlakke prairies en toendra’s en oostelijk Canada kent heuvelachtige gebieden.

Natuur
UNESCO heeft grote delen van Canada uitgeroepen tot World Heritage Site

Foto: René de Groot (beschermd natuurgebied). Deze natuurgebieden zijn dan ook bij uitstek geschikt om wilde dieren te bekijken. In de ruige gebieden treft men in bepaalde jaargetijden zwarte beren, grizzly-beren en in het noorden ijsberen aan. Daarnaast kan men langs de weg moose, deer en bighorn sheep (elanden, herten en berggeiten, gemzen) tegenkomen. Op diverse plaatsen aan de noordelijke kusten kan men walvissen en dolfijnen uit de zee zien bovenkomen om adem te halen en zijn tal van zeldzame vogelsoorten te bewonderen in de binnenlandse, bosrijke natuurparken. Er is dus veel aandacht voor ecotourisme, vergelijkbar met ontwikkelingen in Japan, bijvoorbeeld bij IYAYAMA.

Qua flora treft men ongeveer hetzelfde scala aan als in Europa. In het zuiden van Canada bevinden zich wijnstreken en bloesemstreken in het gebied rond de Niagara-rivier in zuidoostelijk Ontario en in het westen rond het Okanagan-meer in westelijk British Columbia.

Cultuur
‘Canada is a nice place to live, a nice place to live and nothing more’, zei eens voormalig premier Brian Mulroney over de jonge, versnipperde cultuur van zijn land. Hiermee gaf de premier aan, dat Canada door de vele bevolkingsgroepen eigenlijk geen eenduidige cultuur heeft. Eigenlijk leeft ieder voor zich en Canada voor ons allen. Veel Canadezen beroepen zich op hun gebrek aan historie. Dat is in onze ogen wellicht onterecht, maar soms bekruipt je het gevoel dat het land te groot is en de regio’s te ver uit elkaar liggen voor een echte homogene couleur locale.

De mentaliteit van de Canadese bevolking komt in grote lijnen overeen met die van de Engelse: beleefd en zakelijk vriendelijk. Door zijn multiculturele karakter zijn de Canadezen zeer tolerant en vriendelijk van karakter, in tegenstelling tot de Amerikanen. Wapenbezit is streng verboden in Canada en criminaliteit komt relatief weinig voor. De bevolking is initiatiefrijk in het organiseren van feesten en evenementen met een historische oorsprong.

Feestdagen en evenementen
Canada kent zowel landelijke als provinciale feestdagen. Hieronder vindt u daar een overzicht van.

Landelijke feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
maart/april Goede Vrijdag
maart/april Paasmaandag
Vierde maandag in mei Victoria Day
1 juli Canada Day
Eerste maandag van september Labour Day
Tweede maandag van oktober Thanksgiving
11 november Remembrance Day
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day

Provinciale feestdagen

Derde maandag van februari Alberta Family Day
Eerste maandag van augustus British Columbia-B.C. Day
Eerste maandag van augustus New Brunswick-N.B. Day
Eerste maandag van augustus Manitoba, Northwest Territories, Ontario–Civic Holiday
Ieder jaar Québec-Saint-Jean-Baptiste
Derde maandag van augustus Yukon – Discovery Day

2 thoughts on “Canada Algemeen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *